A Kocsi Református Egyházközség Honlapja

Aktualitások - Egyházközségünk aktuális hírei

Főoldal / Egyházközségünk aktuális hírei

Online gyermekkarácsony - 4. rész

Roboz Péter / 2020-12-24 07:25:34

2020.12.18-án, az utolós tanítási napon tartott karácsonyi áhítat és iskolai ünnepség!

tovább

Online gyermekkarácsony - 3. rész

Roboz Péter / 2020-12-24 07:11:50

2020.12.18-án, az utolós tanítási napon tartott karácsonyi áhítat és iskolai ünnepség!

tovább

Online gyermekkarácsony - 2. rész

Roboz Péter / 2020-12-24 07:06:50

2020.12.18-án, az utolós tanítási napon tartott karácsonyi áhítat és iskolai ünnepség!

tovább

Online gyermekkarácsony - 1. rész

Roboz Péter / 2020-12-23 14:06:52

2020.12.18-án, az utolós tanítási napon tartott karácsonyi áhítat és iskolai ünnepség!

 

tovább

Ünnepi alkalmaink

Roboz Péter / 2020-12-23 13:50:56

tovább

Adventi-karácsonyi istentiszteletek

Roboz Péter / 2020-12-02 18:45:10

tovább

VASÁRNAPI ÜZENET - 11.29.

Roboz Péter / 2020-11-28 13:43:35

Kedves Keresztyén Testvéreim!

 

Advent 1. vasárnapja van. Mást jelent ez az idei évben, mint az elmúlt esztendőkben, de talán éppen ez a megpróbáltatás kell ahhoz, amelyen most az egész embervilágunk keresztülmegy, hogy ezek a karácsonyt megelőző hetek ne puszta ünnepvárássá silányuljanak sokak számára, amint azt sajnos tapasztalhattuk már jó ideje. S ne csupán ajándékok utáni rohanásról, bevásárlási lázról, áruházi tömegjelenetekről, és külsőségekről szóljon a készülődés és majd az ünnep, hanem arról, amiről szólnia kell. A Szabadítónak, a világ Üdvözítőjének várásáról és megérkezéséről. Mert a mi generációnknak talán soha ilyen nagy szüksége nem volt még erre, mint most. Ez az advent és ez a karácsony most sem lesz szebb a drága ajándékoktól, vagy a külső csillogástól (a korábbiak sem voltak azok, de az ideire végképp igaz ez). A lényeget szem elől tévesztő készülődéstől és ünnepléstől nem szűnik az a betegség, amitől rettegünk, vigaszra nem lesz mód ott ahol fájdalom vagy gyász van, s reménység az ilyesfajta adventben nem születik, és nyugalom és békesség az ilyen karácsonyban nem lesz fellelhető. Marad a szorongás, a békétlenség, az aggodalom a minket körülvevő válságos helyzet miatt, ami mindent áthat, csak legfeljebb „befedjük egy kis ünnepi mázzal”. De ha felemeljük a tekintetünket, és idén azzá tesszük végre az adventet és majd a karácsonyt is, ami az igazi és eredeti értelme, és vágyakozva várjuk Szabadító Urunkat, akkor mindez megváltozik. Hogy miért? Ki ez a Szabadító, akit reménységgel várhatunk? Kicsoda az a Jézus Krisztus, aki megérkezhet, és akit ünnepelhetünk boldogan? Erről szól a mai üzenetünk. Csendesedjünk el, és figyeljünk oda rá a következő néhány percben!

tovább

VASÁRNAPI ÜZENET - 11.22.

Roboz Péter / 2020-11-21 12:34:00

 

Keresztyén Testvéreim!

 

Hallatlan feszültség és békétlenség jellemzi az embervilágunkat. Akkor is igaz ez a megállapítás, ha most közvetlen közelünkben hála Istennek nincsenek fegyveres konfliktusok, és a közbiztonság is viszonylag jónak mondható Magyarországon, ám az emberek lelkében egyáltalán nincsen rend és békesség. Talán érezzük ezt önmagunkon is, mások megnyilvánulásain is a környezetünkben, és nagy dózisban kapjuk ezt média közvetítésével, ahogy egymásnak feszülnek embertársaink. Egyértelmű, hogy sajnos ez a vírus okozta bizonytalanság még tovább fokozza ezt. Az egész 2020-as esztendő másképpen alakult sokaknak, mint ahogyan eltervezték, és a jelenleg érvényben lévő megannyi korlátozó intézkedés miatt is lényegesen több türelemre, megértésre volna szükség. Kicsit lassítani kellene mindenféle értelemben és jobban kellene szeretnünk egymást ahhoz, hogy megértőbbek legyünk a másik emberrel, de ez persze nem megy varázsszóra. A mai Igénk ebben segít nekünk. Egyrészt megmutatja, hogy miként kellene viselkednie egy keresztyén embernek – különösen is két területet megjelölve most: az uralkodó hatalom, illetve más emberek, idegenek, hitetlenek – felé. Másrészt felfedi a titkát annak, hogy erre miként lehetünk képesek. Mert bár nem megy varázsszóra, sem saját céltudatos elhatározásunkból, de van valami, pontosabban Valaki, aki elérheti bennünk, hogy megváltozzunk, és helyesen viselkedjünk. Erre figyeljünk ma oda! Csendesedjünk el, és imádságos lelkülettel, és örömmel fogadjuk Urunk tanítását!

tovább

VASÁRNAPI ÜZENET - 11.15.

Roboz Péter / 2020-11-14 18:06:12

Keresztyén Testvéreim!

 

Igazodva a kormányzati rendelkezésekhez egyházvezetőink kérésének eleget téve sajnos idén második ízben is bezárulnak a templomajtóink, és csak így, a világhálón (vagy más médiafelületen) keresztül, illetve természetesen egyéni vagy családi elcsendesedéseinkben figyelhetünk Istennek hozzánk szóló üzeneteire. A gyülekezet közösségében most egy ideig – a tavaszi időszakhoz hasonlóan – megint nem élhetjük meg a hitünket, Krisztushoz tartozásunkat. S bár nem látunk előre, és csak Isten tudja, mit hoz a holnap, de az biztos, hogy az idei advent, és a karácsony is sokkal csendesebb, hivalkodástól mentesebb, befelé fordulóbb, s talán ezáltal végre meghittebb is lesz, bár a betegség és a járvány most mindenre rányomja a bélyegét, és sokféle félelmet és bizonytalanságot okoz mindnyájunkban. Ezek feloldásában (is) segíthet nekünk, ha képessé leszünk elcsendesedni, és Isten szavára odafigyelni újra és újra, s erőt merítve belőle, hitünkben, és az Ő szeretetének bizonyosságában megerősödünk. Emeljük fel hát a tekintetünket, és a Református Bibliaolvasó Kalauzunk által mai napon elolvasásra kijelölt újszövetségi szakasz segítségével vegyük észre azt a minden körülmény között vigasztaló, biztonságot és reményt árasztó csodát, hogy Krisztus kegyelméből nem csak földi, hanem mennyei állampolgárságunk is van. Csendesedjünk el, szólítsuk meg Urunkat imádságban, és figyeljünk arra, amit mondani akar nekünk!

tovább

Közlemény

Roboz Péter / 2020-11-11 08:44:20

tovább